Vad är det vi ska bekämpa i dagens Sverige?

Surprise vid morgonkaffet
Jag satte morgonkaffet i halsen för ett tag sedan, när jag läste att mina och dina skattepengar ska nu under 2007 satsas på att ytterligare bekämpa haschet i Sverige. Detta på grund av dess påstådda effekt som en port till grövre missbruk och den stora illegala handeln. Vill därför ta upp några saker jag själv funderat på ett tag och som jag tycker vi alla bör börja ta en funderare kring. Jag tror ändå att vi i Sverige är rätt smarta och kan se att våra politiker hamnat i en återvändsgränd.

Finns mycket att diskutera i ämnet, men för att inte bli allt för långrandig har jag lämnat ute stycken om de nya medicinska fördelar som cannabis sägs kunna ge samt detaljkritisera allt i dagens förbudshets.

Med detta vill jag bara väcka en tanke om att det kan vara dags att vi tar ett steg tillbaka och funderar på vad som egentligen håller på att ske i Sverige.

Vad menas med Cannabis?
Cannabis (även känt som marijuana[1] eller ganja[2] i växtform och hasch i kådform[3]) är en psykoaktiv produkt från en cannabisplanta, såsom Cannabis sativa.

Låt oss starta i sanningar och sunt förnuft!

Är verkligen cannabis en så kallad inkörsport till missbruk av tyngre droger? Rapport efter rapport visar att så inte är fallet och att hela teorin är baserad på ett tankefel. Seriösa forskare tar idag avstånd från denna typ av kopplingar. Som exempel kan nämnas en statlig utredning i Kanada som tittat på forskning från hela världen och konstaterar att det finns inga övertygande bevis för att denna teori skall hålla, utan är bara en förlegad spekulationslek med statistik som verktyg.

Trots detta hör vi fortfarande denna typ av argument från myndigheter, förbudshetsare och politiker. Jag tycker det är beklämmande att de som bör vara insatta tydligen inte vill se balanserat på frågan. Jag tycker vi som skattebetalare bör kräva att man börjar titta djupare på frågan kring cannabis betydligt mer neutralt och hur mycket det kostar oss att bekämpa den helt i onödan, låt oss titta på ny forskning som inte är färgad eller vinklad av gamla argument och värderingar.

Skillnad på bruk och missbruk!
Många av de argument som tas upp vid kampen mot cannabis är just effekter och studier som fokuserar på grovt missbruk. Här kan vi också med sunt förnuft, som jag tror de flesta har, inse att missbruk aldrig är nyttigt för en människa, oavsett det gäller cannabis, dataspel, poker, alkohol, träning eller cigaretter. Ett bruk är något helt annat, där talar vi om just ett glas vin till maten, en öl efter jobbet, en pokerkväll med kompisarna, någon timma framför datorn med ett nytt spel eller ett träningspass på gymet.

Det är inte alla som blir missbrukare, utan långt ifrån alla! En rapport som Kanadas Senat sammanställde 2002 visar att cannabis har en möjlighet att leda till beroende hos 8-10% av de som använder sig av det. Samma undersökning visar att 15-20% blir beroende av alkohol eller kokain. Visst, som med det mesta kan vi människor skapa ett beroende, men ska vi förbjuda något för alla för att vissa personer kan bli beroende? Här saknar vi i dagens droginformation och politik en balanserad syn och skiljelinje mellan droger som skapar hårdare fysiska beroenden och de som inte gör detta. Ska vi verkligen förbjuda allt som människor tycker om utan att se på skillnader?

Det har visat sig att cannabis är en drog som inte ger några kroppsliga beroenden, förutom i hårdare missbrukarfall, utan det är ett lättare beroenden som lätt kan brytas utan nämnvärda kostnader för samhället. Detta är en av de saker som gör att cannabis graderas mildare än många andra droger, olagliga eller lagliga. Än idag finns det inte ett enda dödsfall som kan tillskrivas cannabis, utan istället har man kommit fram till att det är praktiskt taget omöjligt att överdosera, detta är alla forskare eniga om. Detta kan vi inte säga om redan idag godkända berusningsmedel.

Varför ska cannabis, som väldigt få riskerar att bli beroende av och som i de få fall ett missbruk inträffar lätt kan "botas", vara förbjudet? Hur kan vi i så fall motivera att så mycket annat i våra liv är tillåtet?

Vi spenderar skattepengar i onödan!
Det är inte genom en jakt på cannabisrökare som vi kommer åt problemen med tyngre droger. Vill vi jaga helt vanliga ungdomar som vill ha ett alternativ till alkoholen eller den stressade tvåbarnsmamman som vill slappna av en lördagskväll framför "Lets dance" med en joint? Jag tror inte att politiker som Mona Sahlin, Anders Borg eller Thomas Bodström har blivit speciellt skadade av att ha rökt cannabis, utan det verkar ha gått rätt bra i deras liv.

Listan kan göras lång på alla de som inte sett sitt bruk av cannabis som ett problem. Se bara på hur man lyckats i Holland, som med sina 19% har en lägre andel brukare av cannabis än USA som har 34%. USA strider lika hårt som Sverige mot cannabis, med enorma resurser som läggs ner i denna "kamp". Allt detta helt i onödan, vi bränner onödiga skattekronor som istället kunde gått till våra äldre, ungdomslokaler och mer lärare i skolorna!

Genom att vi har valt en kriminalisering av cannabis läggs en stor del av våra skattepengar på att jaga helt fel personer, de som brukar detta milda berusningsmedel. Det är bättre att vi börjar se mer balanserat på saken och inte skapar lösningar på problem som inte finns. Problemet som de facto finns idag är att cannabis är förknippat med tyngre droger, har hamnat i fel sällskap och säljs utanför samhällets kontroll. Här bör vi börja att seriöst utvärdera och titta på andra alternativ till dagens politik, som allt mer känns förlegad!

Vilket typ av samhälle vill vi leva i?

Vill vi ha ett samhälle där vi inte kan få köpa en flaska vin till maten eller röka en god cigarr efter middagen? Jag tror att vi är många som tycker att detta låter orimligt, oavsett om det anses från förbudshåll att det är den enda rätta vägen att gå och att Sverige ska ha en nolltoleranspolitik kring droger, som även då teoretiskt skulle innefatta alkohol. Varför ska inte någon på samma sätt som med ett glas vin få avnjuta en god cannabissort efter middagen? Det handlar om att vi måste börja se på den nya forskning som finns idag och inte jämföra cannabis med de problematiska drogerna som heroin, kokain, missbruk av tabletter mm.

Dagens internationella forskningen visar just att cannabis kan ses som en mildare form av öl, vin, cigarr etc. men utan risken att hamna i ett tungt fysiskt beroende. Senast i raden var det en brittisk rapport som visade på just detta. Men ack, våra svenska politiker, ivrigt påhejade av förbudshetsare, väljer att bygga vår drogpolitik på en myt, som börjar kännas allt mer konstig, medan vi betalar surt förvärvade skattepengar på denna förföljelse.

Vart är vi på väg?

Har vi blivit så trötta på våra politiker och de demonbilder som olika, mer eller mindre rabiata, förbudsförespråkare målar upp? Har vi slutat orka säga ifrån? Det är dags att ryta till och begära en mer sund och balanserad syn på många av de problem som dyker upp idag och den onödiga hetsjakten på cannabis är definitivt ett av dem!

Nej, låt oss gå tillbaka till lite sunt förnuft och sluta lyssna på alla förbudshetsare och vinklad mediarapportering. Vi förses med allt för mycket skräckpropaganda idag. För att klara av detta måste vi kunna se ny fakta i vitögat, cannabis är inte en farlig dödsdrog, oavsett hur mycket skattemiljoner man lägger ner på att skapa en felaktig bild!

Saker att fundera kring!Ekot rapporterar om polisens sneda kamp mot narkotikan

"Sluta jaga Haschare!", Upprörd ledare i Expressen

Rapportering om artikel i medicinska tidskriften ?The Lancet? ang. olika drogers skador

Kanadensiska senatens rapport från 2002 om cannabis


Cannabis fakta

15 myter om cannabis besvaras

Andra bloggar om: , , ,

Dagens låt: Kolla kolla - Nationalteatern


Kommentarer
Postat av: Miria

Well thought and written!

Those ideas about cannabis are showing a great misunderstanding and lack of knowledge. It's sad, because knowledge is the most important thing, especially if you want to criticize. If the politicians want to make changes, they must have a bigger insight, I think. Else it's so hard for those who HAVE more knowledge to take their information seriously.

With cannabis being illegal, of course it's close to other (much more destructive) illegal drugs and also to other criminal activities. If it was legal, though, let's say if you were allowed to grow one plant at your home, then you would never come in contact with such things.

I think it's time to start calling alcohole a drug too, and really evaluate the problems with that drug. Not see it like a natural and harmless beverage that just should be accepted straight off. After that evaluation we can compare the results with those of cannabis and see which one of those two drugs that leads to the biggest problems in our society.

I think I know the answer already...

Best wishes,
Miria

2007-04-15 @ 00:54:02
URL: http://awareness.blogg.se
Postat av: Jultomten

Jag blir glad när jag ser att fler och fler människor tänker till själv när det gäller vår politik och i synnerhet narkotikapolitik, du har så rätt i det du skriver! Hela den här häxjakten på cannabisbrukare är löjlig, helt felplacerade skattepengar. Det jag ser som mest sorgligt i allt det här är all denna 70-tals propaganda, som är så löjligt felaktig, fortfarande brukas av media och politiker. Sen kan man ju undra var f-n utbildningen angående narkotikaklassade substanser tagit vägen, i dagsläget är ungdomar för smarta och nyfikna för att nöja sig med ett "knark är dåligt" tal från en lärare och en "knark är bajs" kampanj från MTV. Alla vill ha sanningen och sanningen är att cannabis är en långt mindre farlig drog än alkohol.

Det enda man kan göra i dagsläget för att få stopp på den här slöserikarusellen är att tala med andra människor och försöka få dem att själva söka kunskap.

Over and out / Jultomen

2007-04-15 @ 18:00:45
Postat av: Darksoul

Bra skrivet.
Jag tror inte politkerna kan blunda för sanningen så mycket längre.
Men å andra sidan vägrar ju dem att inse så...
Det är de som e så fint med internet och folk börjar fatta att man kan ta reda på informationen själv istället för att lita på media.
Ungdomar som lärt sig i skolan att "testar du Cannabis så blir du garanterat heroinpundare tillslut" surfar runt lite å så märkaer dem att fan det stämmer ju inte.
Och tappar såledas atomatiskt respekten för lärare, vuxna osv.
Så med andra ord och va dem flesta kanske förstår är att dagens narkotikapoletik gör mycket mer skada än nytta.
Fridens liljor

2007-04-16 @ 00:13:59
Postat av: T.Flynn

Vilken härlig blogg! Man blir ju lycklig!
"Bli sedd, hörd och läst" heter det ju, hoppas verkligen du blir det så folk börjar få upp ögonen!
Legalisera och sluta kritisera!

2007-04-17 @ 11:38:11
Postat av: Anonym

Riktigt bra skrivet!

2007-04-19 @ 00:42:09
Postat av: Anonym

Skicka rakt till Björn Fries!!!
Eller varför inte skicka ett mail till valfri aftonblaska och föreslå en artikelserie om cannabis?

Eftersom du är väldigt duktig på att skriva och har knivskarpa argument skulle en sådan artikelserie garanterat väcka uppmärksamhet!!!

Sima Lugnt!

2007-04-19 @ 15:12:26
Postat av: Björn

Bra skrivet! förbudet är korkat och utdaterat, slöseri med skattepengar är presis vad det är.

2007-04-20 @ 15:27:10
Postat av: sara

jag är en 17 årig tjej som blir helt beslagen av det du skriver! det är helt sjukt hur du kan ens kan våga tänka på det settet! jag menar, du jämför cannabismissbruk med dataspel- och tränigsmissbruk! det finns sjukt många undersökningar och levande bevis på att cannabis är skadligt för vår kropp. röker man hasch medför det uttalande risker vid bilkörning, det har funnits samband mellan moderns rökning under graviditeten och störningar hos barnet. Vid flera våldsamma olyckor, misshandelfall, mord och självmord har inblandade varit cannabispåverkade. jag anser verkligen att dessa faktorer är en ganska klar syn till att vi verkligen måste motverka cannabis i sverige! människor lider och jag tycker att det är en god orsak till att vi ska "slösa" våra skattepengar på dem.

2007-05-27 @ 15:40:32
Postat av: Haschtomte

Till beslagna Sara.
Dessa sjukt många undersökningar du talar om, är det inte just dessa författaren av inlägget ovan hävdar att inte ens forskare refererar till längre?
Ingen har väl propagerat för en legalisering av bilkörning under berusning av NÅGON drog? Eller, syftar du till att "sjukt många" undersökningar visar på faror i efterhand?
Cannabisrökning under graviditet torde väl gå under samma paroll? Inte skålar vi med höggravida tjejer i dagsläget heller?
Dessa misshandelsfall, mord och självmord du syftar till, jag har tappat bort alla mina länkar till sånt, kan du lägga upp en eller ett par?
Till sist så måste jag hålla med dig! Dessa skadeverkningar MÅSTE motarbetas - Speciellt nu när vi har fått reda på att det finns 10 ggr FLER mord, misshandlar och självmord orskadade av cannabis, som tidigare dolts av bristande kunskap.
Dock är det tack vare 17-åringar som du, som gör att vi blir kontinuerligt uppdaterade, upplysta och uppmuntrade. Synd att det inte finns fler som du i de bestämmande leden.

2007-06-12 @ 15:20:10
URL: http://hasch.ar.skitfarligt.ju
Postat av: Alias

En sak som är ganska lustigt när det kommer till bilkörningsstatistik och drogpåverkan är att då det finns spår av de flesta droger i kroppen även efter det att effekten har avtagit så medför det att om blodprov görs efter en olycka och spår av t.ex cannabis påträffas så kommer olyckan klassas som en drog olycka oavsett hur lite spår av drogen som påträffats.

2007-06-13 @ 08:50:52
URL: http://hasch.ar.varst.ju
Postat av: en som inte gillar sara

Shiit, vafan gör cannabis laglit på prov?? Sara vad menar du med att mer mord och misshandel är större när man är påverkad av cannabis, Det Är ju oftast tvärt om att ett cannabis rus gör en lungnare?jävla tönt vet fan inte vad hon snackar om -.- Gör cannabis laglit!!

2007-08-20 @ 21:14:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0