Ungdomar mår sämre

Läser i dagens Svenska Dagbladet om hur svensk ungdom mår sämre än sina föräldrar. Detta är tydligen ett trendbrott, men inget som kan känns speciellt nytt för den som har någon typ av känsla. Ungdomar idag har inte en lika bra miljö som tidigare, sämre skola, sämre ungdomssatsningar. Att det personliga ansvaret för uppfostran har sjunkit kan väl man inte sticka under stolen med.

Att ungdomar mellan 16-18 röker, dricker och testar narkotika allt mindre är bra. Alla de sakerna är något som hör till ett vuxenliv och de fria val man då anses kunna ta. Något som dock förbyllar mig är att man i analysen talar om att ungdomsarbetslösheten påverkar siffrorna, men hur många av våra 16-18 åringar anses skall jobba för att klara sitt eget uppehälle egentligen? Har jag missat något, bör inte detta vara en tid då man går i skolan och sommarjobbar som mest. Om vi har en så stor grupp av ungdomar under 18 som måste jobba för att livnära sig idag, då är det något som är fel! Var är föräldrarna?

Pressen och svårigheten att klara livets alla val. Samt den höga ungdomsarbetslösheten, svarar Sven Bremberg, som analyserat ungdomars ohälsa i en regeringsrapport i höstas.

Detta låter dock för konstigt, har verkligen Svenska Dagbladet tittat endast på 16-18 åringar? Om de tittat på en större ungdomsgrupp med högre ålder, i sådana fall är svaret vinklat och konstig! Vilka är egentligen ungdomarna?

image5

Andra bloggar om: , ,

Sagan om den havererade narkotikpolitiken


Nu kära läsare ska ni få en resa in i grunderna till dagens svenska narkotikapolitik. En berättelse som är svår att definiera, är den ett drama, en tragedi eller rent utav en skräckthriller! Vad den i alla fall inte är, är en komedi.

Vad är narkotika?
Leif Nilsson gjorde i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet en definition som jag tycker är rätt sann. Att ordet narkotika har blivit så värdeladdat, har lyckats endast för att cigaretter och alkohol inte är med i diskussionen. Vad engelsmän kallar grönsaker är till exempel klassad som narkotika i Sverige, nämligen kat. För att bättre förstå min tanke, försök tänka på att alkohol skulle idag med bestämdhet sättas på listan över narkotika om det hade dykt upp i Sverige. Vissa preparat är farligare än andra, detta är vetenskap.

"Narkotika är ett juridiskt konstruerat begrepp; de preparat som sätts upp på socialstyrelsens lista är narkotika! Dessa preparat är sinsemellan mycket olika. Den gemensamma nämnaren, kemiskt och medicinskt, är att de betraktas som beroendeframkallande. Att alkohol och nikotin inte finns med på listan är till syvende och sidst avhängigt politiska beslut."- Leif Nilsson


Narkotikapolitikens fader

Många har nog funderat på vem som är den ursprungliga författaren till denna saga kallad "det narkotikafria samhället", eller så har vi inte det, men sagan är ändå lika fascinerande. Det är en man vid namn Nils Bejerot, en av grundarna av Riksförbundet Narkotikafritt samhälle (RNS), en idag nästan sektliknande rörelse.

Han var polisläkare och professor under 60- och 70-talet och en dogmatisk narkotikadebattör som länge ansågs höra hemma i utkanten av seriös debatt, men som lyckades kidnappa hela frågan. Bejerot är hyllad av sina trosföljare, men är ansedd som en förbryllande person av många. Han var och förblir en högst kontroversiell person.

Under 60- och 70 talet gick han från Clarté och Sveriges kommunistiska Parti (SKP) till FiB/Kulturfront där han tillsammans med Jan Myrdal förespråkade skötsamhet och hyllade de ideal Kina stod för. I sin första bok "Barn Serier Samhälle" startade han ett krig mot seriehjältar med ord som "asocial litteraturspridning" och ansåg frågan vara ett "mentalhygienisk" samhällsproblem.

De fyra tesernas narkotikapolitik

Nils Bejerot byggde den svenska narkotikapolitiken på fyra bestämda teser. 1978 bestämde Sveriges riksdag att narkotika var mot "svensk kultur" och en kamp för ett narkotikafritt samhälle skulle börja och inga avsteg tilläts. Sedan har den bara förvärrats allt mer.

Bejerots fyra teser:
1. Narkomani är en epidemisk sjukdom! Varje narkoman är en smitthärd som måste isoleras för att inte sprida en "social smitta" vidare.
2. Narkomaner är inte människor! För att en narkoman skall kunna bli en människa måste narkomanen brytas ner totalt, för att sedan kunna byggas upp igen som en människa. Något som gav upphov till den kontroversiella "Hasselametoden". Bejerot ansåg vidare att narkomanen bör anses smutsig, asocial, kriminell, driftstyrd och kaotisk.
3. Det finns inga bruk, bara missbruk! Bejerot ansåg att det inte finns någon skillnad på olika droger, som till exempel cannabis och heroin, eller på personer som testar en drog någon gång och en person som dagligen använder den.
4. Nationell enighet kring politiken! Media och allmänhet måste sluta upp. Om inte kritiker tystas skulle denna "kriminaliseringsstrategi" falla sönder.


Vilka resultat har vi fått?


I kategorin "ungdomar som testat narkotika" har Sverige en lägre siffra än sina europeiska vänner. Men vad hjälper det när vi kommer in på de andra resultaten.

1. Tungt missbruk går ner i åldersgrupperna, och har inte minskat sedan kampen började.
2. Vi har ca dubbelt så många som dör av missbruket än Holland som har Europas lägsta dödstal.
3. Dödsfall bland unga missbrukarna har ökat och drygt 25% är under 30 år.
4. I Stockholm finns ca 30 000 narkomaner.
5. Istället för vård mot missbruk används fängelsestraff utan vård.
6. Det är brist på avgiftningsplatser, psykiatrisk vård och eftervård.
7. Narkotikapriserna har sjunkit allt sedan politiken infördes, ett bevis på hög oreglerad tillgång.


Kritiken växer!


Vi har idag en av världens mest stränga narkotikalagstiftningar och den kostar oss mer än vad själva bruket av narkotika gör.

Inte ens USA, med sitt "War on drugs", har lika sträng lagstiftning och där ser vi idag en betydande attitydförändring kring cannabis och uppmjukning av lagarna i enskilda stater. I Kalifornien har man nu till och med infört en försäljningsskatt på medicinsk marijuana och nyligen var New Mexico den senaste av stater att legalisera medicinskt bruk. Idag är detta lagligt i 11 stater.

I Sverige kan en person som innehar cannabis för personligt bruk dömas till 6 månader i fängelse och även våra blodomlopp är reglerade i lagstiftningen som en cannabisfri zon.
Inte ens i medicinska syften kan en person få mildra sitt lidande med marijuana.
I många länder är cannabisbruk avkriminaliserat, då folk inte matats av falsk information och kan med egna ögon se att det är inte någon enorm fara.

Europaparlamentet har röstat igenom olika förslag där man förespråkar att medlemsländerna legaliserar lätta droger, som cannabis, som inte är direkt skadliga för befolkningen. De har lägre skadverkning än andra idag lagliga substanser, som alkohol. Det är kulturskillnader och ofrivillig okunskap som skapat dagens lagstiftning i Sverige.

Kritiken växer sig allt starkare i svensk debatt idag. Dagens Nyheter är öppet kritiska, Expressen är än mer kritiska och även öppen för legalisering av cannabis. Yrsa Stenius på Aftonbladet är kritisk. Sydsvenska Dagbladet är kritisk, Svenska Dagbladets debatt och kultursidor är kritiska. Kritiken kommer från höger och vänster, från bildat och obildat håll, ung som gammal. Vi är många idag som anser att svensk narkotikapolitik har tappat konceptet och behöver omvärderas. Fler måste våga säga sanningen. Björn Fries, ledare för den nu snart nedlagda statliga "mobilisering mot narkotika", är själv öppet kritisk i en intervju i Dagens Nyheter.

"Vi vet nästan ingenting om narkotika idag, Missbruket har pågått, men diskussionen har varit alldeles för låg. Det är idag pinsamt att diskutera svensk narkotikapolitik i internationella sammanhang"
- Björn Fries

Inom forskning och vetenskap finns det många kritiska röster. Men det verkar inte nå fram till de ledande politikerna. Det är en djupt rotad vision som Bejerot har lämnat efter sig, fylld av årtionden av myter och lögner. Flera av socialläkarna och kriminologerna i Stockholm som Ted Goldber, Henrik Tham, Leif Lenke mfl är nuförtiden ense med Kettil Bruuns och Nils Christie studie "Den goda fienden - Narkotikapolitik i Norden" som konstaterade att de värsta skadorna relaterade till narkotika är "kampen" och kontrollåtgärderna.

Använd brasklappen!

Jag förstår att det kan vara svårt för alla trosföljare och ledande politiker att backa och erkänna sitt misstag, men nu finns ingen återvändo! Använd den inbyggda brasklappen i Bejerots fjärde tes. Dagens kritik kommer inte tystna, bara växa sig starkare. Lägg ner Bejerots trams till förmån för en modern och human politik utan en massa falsk propaganda. Att inte alkohol kunde tas med i hans dogmer är just pga. det skulle vi aldrig ha tillåtit. Man försökte en gång med förbud och motbok i den frågan, likadant som i USA, Norge och Finland. Hur gick det?

Vi är alla människor, oavsett om några tar ett glas öl efter jobbet, någon tar ett bloss marijuana en vacker sommarkväll eller om någon har hamnat i ett missbruk och behöver hjälp att komma loss. Är det inte många som idag anser att ett av svenskens största beroende är spel, med poker och World of Warcraft som tydliga exempel?

Detta är inte en politik för ett modernt samhälle. Idag slösar man bort våra skattepengar på denna bottenlösa jakt på utopin som inte finns. Hur många fler måste dö eller tvingas in i ett kriminellt liv för att svenska politiker ska få leva kvar i en saga? En saga författad av en kinadyrkande maoistisk dogmatiker. Sorry, verkligheten fungerade inte för Kina eller Mao, inte heller för svensk narkotikapolitik.

780 miljoner skall satsas mellan 2008 och 2010 i denna kamp, och det kommer bara att bli dyrare för varje år som går. Jag vägrar betala skattepengar för något som inte fungerar. Gör om och gör rätt, för allas bästa! Det liknar allt mer Don Quijote och väderkvarnarna i mina ögon, samtidigt som den socialdemokratiska tankesmedjan Agora har kallat dagens narkotikapolitik jämförbar med den tvångssterilisering som skedde i Sverige. Eftervärldens dom kommer att vara hård.

Inför snarast en politik som baseras på att minska effekterna av missbruk, skilja på bruk och missbruk, sluta ljug om lätta droger som enligt europarlamentet är något som bör legaliseras, legalisera cannabis och reglera försäljningen för att få kontroll och det viktigast...

Se människan bakom statistiken, gör inte som Margot Wallström 1998 när hon i kalla fakta fick frågan om de var beredda att ändra narkotikapolitiken om fakta visade att skadebegränsning räddade liv,

Hon svarade med ett kort och kallt "Nej". Vilken medmänsklighet och omtanke om våra skattepengar!


Läs mer!

Kritik från högerkanten

Kritik från vänsterkanten

Faktabaserat debattinlägg


Hur farliga är olika droger?

Dagens ord: harm reduction

Dagens låt: Barn av vår tid - National Teatern


Andra bloggar om: , , ,

Hur firades 4/20?

6 dagar efter firandet av 420, marijuanans nationaldag, börjar rapporter komma in ända hem till lilla mig. Jag är dock fascinerad att bilderna inte visats i svensk media med skräckfyllda texter om allt våld, misshandel och inbrott etc. som måste skett genom detta firande.

Eller är det så enkelt att det är rätt fredligt folk som röker marijuana och att det inte var några hemskheter att rapportera om och att det inte går i svensk linje att rapporter positivt om cannabis? För vi kan inte påstå att det inte var en stor nationaldag runt om i världen, se bara detta klipp från vancouver.

Hur många batongförsedda poliser skulle storma en sådan här fredlig demonstration i Sverige, jag vågar knappt tänka tanken. På det sättet skapas våld på bästa sätt. Nästa år kanske Mona Sahlin bjuds på en jolle på sergels torg den 4 april, hon har ju faktiskt rökt på tidigare i sitt liv, utan att bli en heroinist som stryker runt på bakgatorna i gamla stan.

Dagens låt: Legalisera - Timbuktu

Andra bloggar om: , , , ,

Folkölet och Sundsvalls socialkontor

Dagens "god dag yxskaft" går till Socialkontoret i Sundsvall, som tydligen tror att man stävjar ungdomsfylla genom att höja åldersgränsen för folköl till 25 år, under Sundsvallfestivalen.

Systembolaget går dock enligt lagar som vi står för som medborgare, så där erbjuds starköl för de som fyllt 20 år. Undrar hur många flak starköl och smuggelöl som nu kommer prånglas ut i sundsvall denna helg i sommar. Klassiskt exempel på myndighetsutövare som försöker lösa något genom att inte tänka efter ordentligt.

Andra bloggar om: , ,

200 städer marscherar för Marijuana!

Snart är det den 5:e maj, dagen då över 200 städer marscherar runt om i världen för en legalisering av Marijuana. Även i Stockholm arrangeras nu denna marsch, i regi av Svenska Normal (baserat på den amerikanska organisationen Nrml)

Hur kan det komma sig att så många i världen marscherar för marijuana, är det möjligen ett tecken på att någonstans har det blivit ett gap mellan verklighet och myt? Vi ser till exempel inte många marscher för en legalisering av heroin eller kokain. Denna fråga ledde till att jag började studera ämnet och hittade en fråga infekterad av myter och demonbilder. Nu undrar jag mest vart vårt svenska sunda förnuft tagit vägen i politiken, är det konstigt att allt fler ungdomar tappat tron till politiken idag.

Från ledande håll hänvisar man till att vi svenskar stödjer dagens politik kring marijuana och därför ska ingen förändring ske med lagstiftningen, utan istället ska ännu mer av våra skattepengar läggas på bekämpningen under slogans som "2007 haschbekämpningens år".

Men har vi verkligen fått höra hela sanningen bakom det vi stödjer eller kan det vara så att vi bygger vårt stöd på gamla myter och enbart negativ information? Det låter för konstigt för att vara sant, men visar sig allt mer vara så. Mångmiljonbelopp satsas av våra skattepengar men utan att man på ett trovärdigt sätt kan förklara varför, pengar man istället borde lägga på bättre saker. Mellan 2008 och 2010 ska vi satsa 780 miljoner på kampen mot narkotika. Vi måste börja satsa pengarna rätt istället för att plöja ner ännu mer skattemiljarder i en kamp utan vettigt mål, sluta jaga Marijuanarökare!

image4


Är du i Stockholm den 5:e maj, passa på att se Marijuanamarschen, det har jag tänkt göra för första gången i mitt liv!


Dagen låt: Donovan - Wear Your Love Like Heaven

 

Andra bloggar om: , , ,

Vad är det vi ska bekämpa i dagens Sverige?

Surprise vid morgonkaffet
Jag satte morgonkaffet i halsen för ett tag sedan, när jag läste att mina och dina skattepengar ska nu under 2007 satsas på att ytterligare bekämpa haschet i Sverige. Detta på grund av dess påstådda effekt som en port till grövre missbruk och den stora illegala handeln. Vill därför ta upp några saker jag själv funderat på ett tag och som jag tycker vi alla bör börja ta en funderare kring. Jag tror ändå att vi i Sverige är rätt smarta och kan se att våra politiker hamnat i en återvändsgränd.

Finns mycket att diskutera i ämnet, men för att inte bli allt för långrandig har jag lämnat ute stycken om de nya medicinska fördelar som cannabis sägs kunna ge samt detaljkritisera allt i dagens förbudshets.

Med detta vill jag bara väcka en tanke om att det kan vara dags att vi tar ett steg tillbaka och funderar på vad som egentligen håller på att ske i Sverige.

Vad menas med Cannabis?
Cannabis (även känt som marijuana[1] eller ganja[2] i växtform och hasch i kådform[3]) är en psykoaktiv produkt från en cannabisplanta, såsom Cannabis sativa.

Låt oss starta i sanningar och sunt förnuft!

Är verkligen cannabis en så kallad inkörsport till missbruk av tyngre droger? Rapport efter rapport visar att så inte är fallet och att hela teorin är baserad på ett tankefel. Seriösa forskare tar idag avstånd från denna typ av kopplingar. Som exempel kan nämnas en statlig utredning i Kanada som tittat på forskning från hela världen och konstaterar att det finns inga övertygande bevis för att denna teori skall hålla, utan är bara en förlegad spekulationslek med statistik som verktyg.

Trots detta hör vi fortfarande denna typ av argument från myndigheter, förbudshetsare och politiker. Jag tycker det är beklämmande att de som bör vara insatta tydligen inte vill se balanserat på frågan. Jag tycker vi som skattebetalare bör kräva att man börjar titta djupare på frågan kring cannabis betydligt mer neutralt och hur mycket det kostar oss att bekämpa den helt i onödan, låt oss titta på ny forskning som inte är färgad eller vinklad av gamla argument och värderingar.

Skillnad på bruk och missbruk!
Många av de argument som tas upp vid kampen mot cannabis är just effekter och studier som fokuserar på grovt missbruk. Här kan vi också med sunt förnuft, som jag tror de flesta har, inse att missbruk aldrig är nyttigt för en människa, oavsett det gäller cannabis, dataspel, poker, alkohol, träning eller cigaretter. Ett bruk är något helt annat, där talar vi om just ett glas vin till maten, en öl efter jobbet, en pokerkväll med kompisarna, någon timma framför datorn med ett nytt spel eller ett träningspass på gymet.

Det är inte alla som blir missbrukare, utan långt ifrån alla! En rapport som Kanadas Senat sammanställde 2002 visar att cannabis har en möjlighet att leda till beroende hos 8-10% av de som använder sig av det. Samma undersökning visar att 15-20% blir beroende av alkohol eller kokain. Visst, som med det mesta kan vi människor skapa ett beroende, men ska vi förbjuda något för alla för att vissa personer kan bli beroende? Här saknar vi i dagens droginformation och politik en balanserad syn och skiljelinje mellan droger som skapar hårdare fysiska beroenden och de som inte gör detta. Ska vi verkligen förbjuda allt som människor tycker om utan att se på skillnader?

Det har visat sig att cannabis är en drog som inte ger några kroppsliga beroenden, förutom i hårdare missbrukarfall, utan det är ett lättare beroenden som lätt kan brytas utan nämnvärda kostnader för samhället. Detta är en av de saker som gör att cannabis graderas mildare än många andra droger, olagliga eller lagliga. Än idag finns det inte ett enda dödsfall som kan tillskrivas cannabis, utan istället har man kommit fram till att det är praktiskt taget omöjligt att överdosera, detta är alla forskare eniga om. Detta kan vi inte säga om redan idag godkända berusningsmedel.

Varför ska cannabis, som väldigt få riskerar att bli beroende av och som i de få fall ett missbruk inträffar lätt kan "botas", vara förbjudet? Hur kan vi i så fall motivera att så mycket annat i våra liv är tillåtet?

Vi spenderar skattepengar i onödan!
Det är inte genom en jakt på cannabisrökare som vi kommer åt problemen med tyngre droger. Vill vi jaga helt vanliga ungdomar som vill ha ett alternativ till alkoholen eller den stressade tvåbarnsmamman som vill slappna av en lördagskväll framför "Lets dance" med en joint? Jag tror inte att politiker som Mona Sahlin, Anders Borg eller Thomas Bodström har blivit speciellt skadade av att ha rökt cannabis, utan det verkar ha gått rätt bra i deras liv.

Listan kan göras lång på alla de som inte sett sitt bruk av cannabis som ett problem. Se bara på hur man lyckats i Holland, som med sina 19% har en lägre andel brukare av cannabis än USA som har 34%. USA strider lika hårt som Sverige mot cannabis, med enorma resurser som läggs ner i denna "kamp". Allt detta helt i onödan, vi bränner onödiga skattekronor som istället kunde gått till våra äldre, ungdomslokaler och mer lärare i skolorna!

Genom att vi har valt en kriminalisering av cannabis läggs en stor del av våra skattepengar på att jaga helt fel personer, de som brukar detta milda berusningsmedel. Det är bättre att vi börjar se mer balanserat på saken och inte skapar lösningar på problem som inte finns. Problemet som de facto finns idag är att cannabis är förknippat med tyngre droger, har hamnat i fel sällskap och säljs utanför samhällets kontroll. Här bör vi börja att seriöst utvärdera och titta på andra alternativ till dagens politik, som allt mer känns förlegad!

Vilket typ av samhälle vill vi leva i?

Vill vi ha ett samhälle där vi inte kan få köpa en flaska vin till maten eller röka en god cigarr efter middagen? Jag tror att vi är många som tycker att detta låter orimligt, oavsett om det anses från förbudshåll att det är den enda rätta vägen att gå och att Sverige ska ha en nolltoleranspolitik kring droger, som även då teoretiskt skulle innefatta alkohol. Varför ska inte någon på samma sätt som med ett glas vin få avnjuta en god cannabissort efter middagen? Det handlar om att vi måste börja se på den nya forskning som finns idag och inte jämföra cannabis med de problematiska drogerna som heroin, kokain, missbruk av tabletter mm.

Dagens internationella forskningen visar just att cannabis kan ses som en mildare form av öl, vin, cigarr etc. men utan risken att hamna i ett tungt fysiskt beroende. Senast i raden var det en brittisk rapport som visade på just detta. Men ack, våra svenska politiker, ivrigt påhejade av förbudshetsare, väljer att bygga vår drogpolitik på en myt, som börjar kännas allt mer konstig, medan vi betalar surt förvärvade skattepengar på denna förföljelse.

Vart är vi på väg?

Har vi blivit så trötta på våra politiker och de demonbilder som olika, mer eller mindre rabiata, förbudsförespråkare målar upp? Har vi slutat orka säga ifrån? Det är dags att ryta till och begära en mer sund och balanserad syn på många av de problem som dyker upp idag och den onödiga hetsjakten på cannabis är definitivt ett av dem!

Nej, låt oss gå tillbaka till lite sunt förnuft och sluta lyssna på alla förbudshetsare och vinklad mediarapportering. Vi förses med allt för mycket skräckpropaganda idag. För att klara av detta måste vi kunna se ny fakta i vitögat, cannabis är inte en farlig dödsdrog, oavsett hur mycket skattemiljoner man lägger ner på att skapa en felaktig bild!

Saker att fundera kring!Ekot rapporterar om polisens sneda kamp mot narkotikan

"Sluta jaga Haschare!", Upprörd ledare i Expressen

Rapportering om artikel i medicinska tidskriften ?The Lancet? ang. olika drogers skador

Kanadensiska senatens rapport från 2002 om cannabis


Cannabis fakta

15 myter om cannabis besvaras

Andra bloggar om: , , ,

Dagens låt: Kolla kolla - Nationalteatern


Lycka

Vad är lycka?
Fick för någon dag sen ett mycket intressant dilemma, att försöka greppa lycka och hur man ser på detta. Kom då ihåg ett föredrag jag sett i ämnet, som är väldigt talande, om "inbillad lycka" kontra "äkta lycka" och om dessa egentligen kan vara detsamma.

Så frågan är om den lycka vi jagar så besatt, redan finns mycket närmare än vi tror. Nämligen i våra egna hjärnor, redo att ge oss lyckan i vardagens alla små problem och motgångar, bara vi tillåter oss. Hittade föredraget på webben, håll till godo och fundera över vad lycka egentligen innebär.

Påsk
Påsken är en tid med mycket mat och släkt, ingen skillnad detta år. Ett riktigt aprilväder bjuder även denna påsken på. Hoppas på varmare och trevligare väder när man kommer hem till stockholm igen! Men finns ändå en liten tjusning i att höra hur vindarna viner runt husknuten och man själv sitter inne med en värmande wiskeypinne i handen :)

Svensk drogpolitik
Inser allt mer att jag kommer måsta göra ett långt inlägg i detta ämne snart i denna blogg. Har dykt upp för mycket saker på senaste som jag retar mig på, när man talat om olika situationer i dagens Sverige. Inlägg på väg!

Dagens låt: Romeo Me- Sleeper

RSS 2.0