Sagan om den havererade narkotikpolitiken


Nu kära läsare ska ni få en resa in i grunderna till dagens svenska narkotikapolitik. En berättelse som är svår att definiera, är den ett drama, en tragedi eller rent utav en skräckthriller! Vad den i alla fall inte är, är en komedi.

Vad är narkotika?
Leif Nilsson gjorde i en debattartikel i Sydsvenska Dagbladet en definition som jag tycker är rätt sann. Att ordet narkotika har blivit så värdeladdat, har lyckats endast för att cigaretter och alkohol inte är med i diskussionen. Vad engelsmän kallar grönsaker är till exempel klassad som narkotika i Sverige, nämligen kat. För att bättre förstå min tanke, försök tänka på att alkohol skulle idag med bestämdhet sättas på listan över narkotika om det hade dykt upp i Sverige. Vissa preparat är farligare än andra, detta är vetenskap.

"Narkotika är ett juridiskt konstruerat begrepp; de preparat som sätts upp på socialstyrelsens lista är narkotika! Dessa preparat är sinsemellan mycket olika. Den gemensamma nämnaren, kemiskt och medicinskt, är att de betraktas som beroendeframkallande. Att alkohol och nikotin inte finns med på listan är till syvende och sidst avhängigt politiska beslut."- Leif Nilsson


Narkotikapolitikens fader

Många har nog funderat på vem som är den ursprungliga författaren till denna saga kallad "det narkotikafria samhället", eller så har vi inte det, men sagan är ändå lika fascinerande. Det är en man vid namn Nils Bejerot, en av grundarna av Riksförbundet Narkotikafritt samhälle (RNS), en idag nästan sektliknande rörelse.

Han var polisläkare och professor under 60- och 70-talet och en dogmatisk narkotikadebattör som länge ansågs höra hemma i utkanten av seriös debatt, men som lyckades kidnappa hela frågan. Bejerot är hyllad av sina trosföljare, men är ansedd som en förbryllande person av många. Han var och förblir en högst kontroversiell person.

Under 60- och 70 talet gick han från Clarté och Sveriges kommunistiska Parti (SKP) till FiB/Kulturfront där han tillsammans med Jan Myrdal förespråkade skötsamhet och hyllade de ideal Kina stod för. I sin första bok "Barn Serier Samhälle" startade han ett krig mot seriehjältar med ord som "asocial litteraturspridning" och ansåg frågan vara ett "mentalhygienisk" samhällsproblem.

De fyra tesernas narkotikapolitik

Nils Bejerot byggde den svenska narkotikapolitiken på fyra bestämda teser. 1978 bestämde Sveriges riksdag att narkotika var mot "svensk kultur" och en kamp för ett narkotikafritt samhälle skulle börja och inga avsteg tilläts. Sedan har den bara förvärrats allt mer.

Bejerots fyra teser:
1. Narkomani är en epidemisk sjukdom! Varje narkoman är en smitthärd som måste isoleras för att inte sprida en "social smitta" vidare.
2. Narkomaner är inte människor! För att en narkoman skall kunna bli en människa måste narkomanen brytas ner totalt, för att sedan kunna byggas upp igen som en människa. Något som gav upphov till den kontroversiella "Hasselametoden". Bejerot ansåg vidare att narkomanen bör anses smutsig, asocial, kriminell, driftstyrd och kaotisk.
3. Det finns inga bruk, bara missbruk! Bejerot ansåg att det inte finns någon skillnad på olika droger, som till exempel cannabis och heroin, eller på personer som testar en drog någon gång och en person som dagligen använder den.
4. Nationell enighet kring politiken! Media och allmänhet måste sluta upp. Om inte kritiker tystas skulle denna "kriminaliseringsstrategi" falla sönder.


Vilka resultat har vi fått?


I kategorin "ungdomar som testat narkotika" har Sverige en lägre siffra än sina europeiska vänner. Men vad hjälper det när vi kommer in på de andra resultaten.

1. Tungt missbruk går ner i åldersgrupperna, och har inte minskat sedan kampen började.
2. Vi har ca dubbelt så många som dör av missbruket än Holland som har Europas lägsta dödstal.
3. Dödsfall bland unga missbrukarna har ökat och drygt 25% är under 30 år.
4. I Stockholm finns ca 30 000 narkomaner.
5. Istället för vård mot missbruk används fängelsestraff utan vård.
6. Det är brist på avgiftningsplatser, psykiatrisk vård och eftervård.
7. Narkotikapriserna har sjunkit allt sedan politiken infördes, ett bevis på hög oreglerad tillgång.


Kritiken växer!


Vi har idag en av världens mest stränga narkotikalagstiftningar och den kostar oss mer än vad själva bruket av narkotika gör.

Inte ens USA, med sitt "War on drugs", har lika sträng lagstiftning och där ser vi idag en betydande attitydförändring kring cannabis och uppmjukning av lagarna i enskilda stater. I Kalifornien har man nu till och med infört en försäljningsskatt på medicinsk marijuana och nyligen var New Mexico den senaste av stater att legalisera medicinskt bruk. Idag är detta lagligt i 11 stater.

I Sverige kan en person som innehar cannabis för personligt bruk dömas till 6 månader i fängelse och även våra blodomlopp är reglerade i lagstiftningen som en cannabisfri zon.
Inte ens i medicinska syften kan en person få mildra sitt lidande med marijuana.
I många länder är cannabisbruk avkriminaliserat, då folk inte matats av falsk information och kan med egna ögon se att det är inte någon enorm fara.

Europaparlamentet har röstat igenom olika förslag där man förespråkar att medlemsländerna legaliserar lätta droger, som cannabis, som inte är direkt skadliga för befolkningen. De har lägre skadverkning än andra idag lagliga substanser, som alkohol. Det är kulturskillnader och ofrivillig okunskap som skapat dagens lagstiftning i Sverige.

Kritiken växer sig allt starkare i svensk debatt idag. Dagens Nyheter är öppet kritiska, Expressen är än mer kritiska och även öppen för legalisering av cannabis. Yrsa Stenius på Aftonbladet är kritisk. Sydsvenska Dagbladet är kritisk, Svenska Dagbladets debatt och kultursidor är kritiska. Kritiken kommer från höger och vänster, från bildat och obildat håll, ung som gammal. Vi är många idag som anser att svensk narkotikapolitik har tappat konceptet och behöver omvärderas. Fler måste våga säga sanningen. Björn Fries, ledare för den nu snart nedlagda statliga "mobilisering mot narkotika", är själv öppet kritisk i en intervju i Dagens Nyheter.

"Vi vet nästan ingenting om narkotika idag, Missbruket har pågått, men diskussionen har varit alldeles för låg. Det är idag pinsamt att diskutera svensk narkotikapolitik i internationella sammanhang"
- Björn Fries

Inom forskning och vetenskap finns det många kritiska röster. Men det verkar inte nå fram till de ledande politikerna. Det är en djupt rotad vision som Bejerot har lämnat efter sig, fylld av årtionden av myter och lögner. Flera av socialläkarna och kriminologerna i Stockholm som Ted Goldber, Henrik Tham, Leif Lenke mfl är nuförtiden ense med Kettil Bruuns och Nils Christie studie "Den goda fienden - Narkotikapolitik i Norden" som konstaterade att de värsta skadorna relaterade till narkotika är "kampen" och kontrollåtgärderna.

Använd brasklappen!

Jag förstår att det kan vara svårt för alla trosföljare och ledande politiker att backa och erkänna sitt misstag, men nu finns ingen återvändo! Använd den inbyggda brasklappen i Bejerots fjärde tes. Dagens kritik kommer inte tystna, bara växa sig starkare. Lägg ner Bejerots trams till förmån för en modern och human politik utan en massa falsk propaganda. Att inte alkohol kunde tas med i hans dogmer är just pga. det skulle vi aldrig ha tillåtit. Man försökte en gång med förbud och motbok i den frågan, likadant som i USA, Norge och Finland. Hur gick det?

Vi är alla människor, oavsett om några tar ett glas öl efter jobbet, någon tar ett bloss marijuana en vacker sommarkväll eller om någon har hamnat i ett missbruk och behöver hjälp att komma loss. Är det inte många som idag anser att ett av svenskens största beroende är spel, med poker och World of Warcraft som tydliga exempel?

Detta är inte en politik för ett modernt samhälle. Idag slösar man bort våra skattepengar på denna bottenlösa jakt på utopin som inte finns. Hur många fler måste dö eller tvingas in i ett kriminellt liv för att svenska politiker ska få leva kvar i en saga? En saga författad av en kinadyrkande maoistisk dogmatiker. Sorry, verkligheten fungerade inte för Kina eller Mao, inte heller för svensk narkotikapolitik.

780 miljoner skall satsas mellan 2008 och 2010 i denna kamp, och det kommer bara att bli dyrare för varje år som går. Jag vägrar betala skattepengar för något som inte fungerar. Gör om och gör rätt, för allas bästa! Det liknar allt mer Don Quijote och väderkvarnarna i mina ögon, samtidigt som den socialdemokratiska tankesmedjan Agora har kallat dagens narkotikapolitik jämförbar med den tvångssterilisering som skedde i Sverige. Eftervärldens dom kommer att vara hård.

Inför snarast en politik som baseras på att minska effekterna av missbruk, skilja på bruk och missbruk, sluta ljug om lätta droger som enligt europarlamentet är något som bör legaliseras, legalisera cannabis och reglera försäljningen för att få kontroll och det viktigast...

Se människan bakom statistiken, gör inte som Margot Wallström 1998 när hon i kalla fakta fick frågan om de var beredda att ändra narkotikapolitiken om fakta visade att skadebegränsning räddade liv,

Hon svarade med ett kort och kallt "Nej". Vilken medmänsklighet och omtanke om våra skattepengar!


Läs mer!

Kritik från högerkanten

Kritik från vänsterkanten

Faktabaserat debattinlägg


Hur farliga är olika droger?

Dagens ord: harm reduction

Dagens låt: Barn av vår tid - National Teatern


Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer
Postat av: Apelsinmannen

Tyvärr är det så att politiker i Sverige inte vågar vara öppet kritiska mot den rådande narkotikapolitiken. Nolltolerans ska det vara, därmed basta! Nolltolerans likställer jag med kommunism: det låter fint och vackert, men det kommer aldrig fungera i praktiken.

Usch, jag har så mycket att klaga över att jag inte vet var jag ska börja. Du har summerat det mycket bra i varje fall, och det får räcka.

2007-05-02 @ 13:28:32
URL: http://apelsinmannen.blogspot.com
Postat av: Jonas

1)En ansenligt samling av halvsanningar och felaktiga uppgifter om Nils Bejerot. Läs till ex artikeln om Nils Bejerot i Wikipedia.
2)Att allt narkotikmissbruk inte upphör är inget bevis för att politiken är misslyckad.
Jämför med vägverkets nollvision för trafikolyckor. Även om folk fortarande dör i trafikolyckor så är det ett faktum att risken att dö i en trafikolycka är låg i Sverige jämfört med många andra länder och mycket mindre än för 30 år sedan.
Länder som Holland som prövat den politik som artikeln förespråkar har många fler narkotikamissbrukare än Sverige. (cannabis, kokain, extacy osv)

2007-06-08 @ 00:45:45
Postat av: Henrik

Jonas:
Jag skönjer tyvärr en viss indoktrinering i dina argument. JAg stödjer mig hellre på studier kring Bejerot än en wikipediaartikel, wiki är tyvärr inte en 100% korrekt form för information. De som länge studerat Bejerot har en tydlig bild av en dogmatisk person vars syn på missbruk är överbevisat i leda vid detta laget.
Du missar helt det fina med svenska missbrukssiffror, de är helt i nivå med många andra länder, om inte värre samtidigt som vi har betydligt högre dödlighet pga. vår politik. Folk kan bruka, utan missbruka och folk har rätt att leva. Det är skillnaden mellan Holland och Sverige.

2007-06-13 @ 15:30:32
Postat av: Anderos

Har inte denna Nils Bejerot ens testat droger

så finner jag ingen som helst trovärdighet i

hans teorier och övertygelser.

Det är en social katastrof som försegått i detta land i decennium efter decennium!

2009-11-12 @ 18:44:49
Postat av: Ove

Först och främst, bra artikel!Jonas:Det är faktiskt precis tvärtom, ditt inlägg består av en ansenligt mängd av halvsanningar och felaktiga uppgifter. Wikipedia är dessutom inte en tillförlitlig källa, för om jag går in och ändrar i artikeln - blir det fakta då!? Jag ska dock inte uttala mig om Nils Bejerot, då jag inte har någon större kunskap om honom.Faktum är att Holland har färre missbrukare än vad Sverige har procentuellt, dessutom har vi en betydligt högre andel tunga missbrukare än vad Holland har, samt att fler omkommer i vårt land till en följd av drogmissbruk. Är inte vårt mål ändå att stävja missbruket och minska dödsantalet?Om du håller med om det bör du verkligen läsa på inom ämnet och överväga att omvärdera din åsikt, som indirekt bidrar till människors lidande.Vi kan rabbla exempel hela natten som bevisar att vår narkotikapolitik inte fungerar, men att jämföra med Vägverket känns väl högst orelevant, vad har narkotikapolitik och Vägverket gemensamt förutom just nollvisionen? Något som däremot är relevant är att våra missbrukare inte vågar söka vård för att riskera straff, att skolan lär ut lögner.

2009-11-12 @ 19:30:40
Postat av: Niklas

Du missade bokstaven 'e' i ordet 'viktigast...' .Jag driver bara, skitbra jobbat, jag skulle själv vilja kunna uttrycka mig i dessa ord angående ämnet. Tyvärr är mina försök inte lika tankekrävande och mödosamma som jag hade velat att det hade varit! Jag ska sprida det här inlägget lite så att det väcks lite frågor i folks huvuden! Tack!

2010-06-08 @ 18:27:01
URL: http://sexkommanoll.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0